Χουλουσί Ακάρ: «Η προμήθεια S-400 δεν ήταν επιλογή αλλά υποχρέωσή μας»

Με σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να κατευνάσει το κλίμα αντιδράσεων που προέκυψε από τις πρόσφατες εκπαιδευτικές βολές και ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400:

«Οι δοκιμαστικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι του συστήματος περιλαμβάνονται σε κάθε προμήθεια αμυντικού προγράμματος. Αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μέρος του προγράμματος προμηθειών και αποτελούν καθαρά τεχνική δραστηριότητα. Η προμήθεια S-400 δεν ήταν επιλογή αλλά υποχρέωσή».

Με την τελευταία πρόταση ουσιαστικά αναφέρεται στην υποτιθέμενη αμερικανική άρνηση πώλησης αντίστοιχων συστημάτων Patriot, που είχε να κάνει καθαρά με την τουρκική επιμονή για μεταφορά τεχνογνωσίας, αφού πέρα από αυτό η πώληση είχε εγκριθεί.

Επιπλέον πρόσθεσε τα εξής ενδιαφέροντα: «Τα S-400 θα χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα στο εθνικό σύστημα, όπως χρησιμοποιούνται ρωσικά όπλα σαν το S-300 που υπάρχουν ήδη στο ΝΑΤΟ».

Με το παραπάνω προσπαθεί εμμέσως πλην σαφώς να κάνει αναφορά στα ελληνικά συστήματα S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, τα οποία όμως ουδέποτε παραγγέλθηκαν από την Ελλάδα, πόσο δε μάλλον εν μέσω διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Επιπλέον αυτού, S-300 υπήρχαν κι υπάρχουν και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως την Βουλγαρία και την Σλοβακία όπου όμως επίσης δεν παραγγέλθηκαν αλλά ήταν «κληρονομιά» από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ειδικά τα βουλγαρικά συστήματα δε, έχουν αποσυρθεί πια.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Τελευταία Άρθρα Κατηγορίας